Sırayla gidersek ilk müdahale edilecek konu çevrenin çocuğun handikapına göre düzenlenmesi olacaktır. Çünkü bu çocuklar asıl dikkat etmeleri gereken konulara değil aklınıza hiç gelmeyecek lüzumsuz detaylara kolaylıkla takılabilmektedirler. Gürültü ve karışıklık çocuğu çok kolayca dağıtabilmektedir. Bu nedenle:
☻ Dikkat problemi olan çocuk mümkün olduğunca sınıfın hareketli noktalarından, mesela pencere kenarı, kitap rafları, çöp kutusu, vs. gibi zaman zaman çocukların kullanabildikleri yerlerden uzak oturtulmalıdırlar.
☻ Örneğin en az bir taraflarının duvara dayalı olduğu ve etraflarından da iyi rol modelleri olabilecek çocukların olduğu bir köşe çocuğu en az rahatsız edecek köşe olacaktır.
☻ Gürültü ve uğultu ile dağılan çocuklar için kulaklıkla müzik dinlemesine ve bir yandan da problem çözmesine izin verilebilir. Burada amaç çocuğa keyifli anlar yaşatmak değildir. Sadece daha iyi konsantre olmasını sağlamaktır ve bu durum çocuğa da sınıfa da bu şekilde açıklanmalıdır. Ayrıca kulaklıkla dinlenen illaki de bir müzik olmayabilir. Sadece okyanus, orman gibi ortamlara ait atmosfer seslerinin kaydedildiği doğa kasetleri de dinletilebilir. Tabii burada bir süre neyin uygun olduğunu anlamak için çalışmak gerekecektir.
Bu çocuklar kendilerini zaman ve mekân içinde oryante etmekte zorlanırlar. Küçüklüklerinden beri önce-sonra, mevsimler ve saat gibi kavramları öğrenmekle ilgili problemleri vardır. Zamanı anlamakta zorlanan bir çocuk için gün içindeki faaliyetlerin sırasını takip etmek, birinden diğerine geçişleri yapmak çok zor olabilmektedir. Bunun için yapabileceğiniz düzenlemeler şunlar olabilir:
☻Çocuğun sırasına bir aylık program hazırlayın (daha küçük çocuklar için haftalık olsun) ve bu program mümkün olduğunca net ve açık hazırlansın. Mesela günler bir renkle, matematik dersi başka bir renk, Türkçe dersi vs. başka renkle yazılsın. Her biri bir kutu içinde olsun ve öğretmenler kendi dersleri ile ilgili gelmesi gereken bir malzeme, ödev varsa veya sınav olacaksa tarihlerini bu kutuların içine yazsınlar ya da ilk başlarda sıkı bir kontrolle çocuğa yazdırsınlar.
☻Bu takvimin bir benzerini de aile çocuğun odasında evde bulundursun. Programda yapılacak her türlü değişiklik bu çocuğun takvimine işlensin. Böylece çocuk görsel olarak hangi derse gireceğini hangisine girmeyeceğini, ne malzemeler hazırlaması gerektiğini bilsin.
Ancak bu tür düzenlemelerin işe yaraması için en az üç hafta sıkı bir süpervizyon, sıkı bir aile okul işbirliği ve çocuğu motive edecek birtakım ödüller gerektirdiğini unutmamak gerekir.