Yeni doğan bebeğin beslenmesinde anne sütünün yeri ve önceliği tartışmasızdır. Anne sütü ile beslenme sağlıklı yenidoğanda doğumu takip eden birkaç saatte başlar. Başlangıçta refleks hareketlerle gerçekleşen emme hareketi kısa sürede doyma-acıkma periyotlarının temel parçasını oluşturur. Sağlıklı yenidoğan günde 8-12 kere emer. Bu emmeler başlangıçta verimsiz, tam doyurucu olmayan öğünlerdir. Kısa sürede, doğumu takip eden birkaç saat ile birkaç gün arasında öğünler uzamaya, emme refleksi sütün memeden sağımını yeterli bir şekilde sağlamaya başlar. Emzirme başarısının artması için, yeni doğum yapmış annenin endişesiz, sütünün geleceğine güveni tam, etrafındaki kişilerce destekleniyor olmasının önemi büyüktür.
Önemli bir sağlık sorunu olmayan, ağır bir diyet yapmayan, bol sıvı tüketen annede süt içerik ve miktar olarak yenidoğan veya sütçocuğunun ihtiyacını giderecek düzeydedir. Günlük beslenme ve sıvı tüketimi olabildiğince güne eşit dağılmalıdır. Mevsim ne olursa olsun, annenin yeterince sıvı tüketiyor olduğunun ölçütü, gün boyunca berrak renkli idrarlara çıkıyor olmasıdır. Günde bir-iki büyük öğünler yerine, sık tüketilen sıvıdan zengin öğünler anne sütünün devamlılığı, bolluğu için daha çok yardımcıdır. Uyku da annenin günlük ihtiyaçları arasında önemlidir. Annenin gece kesintisiz uzun bir uyku uyuması başlangıçta anne sütü ile beslenme ile pek mümkün olmadığı için, bebek izin verdiği zamanlarda dinlenmeye özen gösterilmelidir.
Yenidoğanın donanımı emmeyi başarmak üzeredir. Gereğinin üzerinde sıcak bir ortamda, ihtiyacının üzerinde kalın giysilerle kalmadığı, devamlı kucakta tutulup, sallanarak avutulmadığı sürece acıkma-doyma periyotlarını birkaç günde yoluna koyar. İlk haftalarda emerken, erkenden tam doymadan ve memeleri boşaltmadan uykuya dalabilir. Uyarılarak emme süresi uzatılırsa, memeleri daha çok boşaltıp, ihtiyacı kadar beslenip, daha uzun uyuyup dinlenip anneye de dinlenme süresi tanır. İlk haftalarda emme süresi anne sütü yeterince olsa dahi öğün başına yarım saat-bir saati bulur. Haftalar ilerledikçe, bebeğin emmek-sağmak konusundaki becerisi gelişir, memeler süt salgılamak ve salmak konusunda daha az sorun yaşar. İki, üçüncü ayındaki bir bebek anne sütü ile beslenmede sorun yaşamıyorsa öğünlük ihtiyacını 5-10 dakikada tamamlar. Sadece gece öğünü öncesinde uzun uyuyabilmek üzere daha uzun ve sık emer.
Her bir öğünde her iki memeyi de vermek şart değildir. Bebek birinci memeyi yaklaşık yarım saattir etkin bir şekilde emiyor, meme yumuşamış görünüyorsa beslenmeye daha dolu olan diğer meme ile devam etmek uygundur. Anne sütü memeden aynı içerikte salınmaz. Bebeğin yaşı ilerledikçe anne sütünün kompozisyonu değiştiği gibi, her bir öğünde de beslenmenin başlangıcında ve ilerleyen zamanlarda farklıdır. Bebek öğün için memeye geldiğinde ilk emdiği süt karbonhidrat yani şekerden daha zengin, lezzet açısından daha cazip ancak uzun süreli tok tutan içerikten daha eksiktir. Emme ilerledikçe yağ içeriği daha yüksek olan süt gelip tokluğu sağlar. Bu açıdan, emzirmeler esnasında sık sık meme değiştirmek yerine, emzirmeye başlanan memede, bu meme yumuşayana kadar devam etmek önemlidir.