Yenidoğan büyük çocuğun veya erişkinin ısısını korumak için kullandığı titreme veya terleme gibi otonom özelliklere sahip değildir. Bu nedenle vücut ısısı ile uygunsuz soğuk derecelerde kalırsa vücut ısısı düşebilir, sıcak derecelerde kalırsa vücut ısısı yükselebilir. Bebeğin sağlıklılığın ideal olarak devam etmesi için sıcakta ve soğukta kalmaması gerekir.
Doğum odasında 37C’lik anne ortamından yaklaşık 23-24C’lik oda sıcaklığına geçmesi onun adapte olabileceğinin üzerinde bir ısı farklılığıdır. Bu nedenle doğum odasında bebek sıcak havlularla sarılarak, kurulanır veya annesinin koynunda sıcak kalması sağlanmaya çalışılır. Sağlıklı yenidoğan doğumu takip eden saatlerde dış ortam ısısına uyum göstermeye çalışır. Bu yeterli olamayacağı bilindiğinden oda sıcaklığında kalırken üzerinde giysisi, eldiveni, çorabı, başında şapkası ilk günlerde tutulur. Günler ilerledikçe önce şapkaya, ardından eldivenlere, izleyen aylarda da çoraplara ihtiyacı azalır.
Sık yapılan yanlışların başında bebeği kat kat giydirmek, kat kat örtmek veya odasını uygunsuz şekilde sıcak tutmak gelir. Bebek bu durumda her zamankinden daha yorgun, beslenmekte isteksiz olur. Burnu tıkanarak nefes almakta da güçlük yaşar.
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Göbek kordonu ve bakımı
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Alt temizliği
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Mekonyum ve geçiş kakaları
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Banyo
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Yatak
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Burun damlası