1- Koruyucu aile bakımı yuva ve yurt bakımına göre daha pahalıdır.

Araştırmalara göre, koruyucu aile bakımı, yuva ve yurt bakımına göre yüzde 10 ila yüzde 30 arasında daha az maliyetlidir. Ayrıca, yuva ve yurtlarda kalan çocukların beslenme ve barınma yönünden sıkıntıları olmasa da, psiko-sosyal yönden çocuk ve gençleri destekleyebilecek bir çevre bulunmamaktadır. Koruyucu aile ortamı beslenme ve barınmanın yanında sağladığı sevgi ve ilgiyle bunu sağlayabilmektedir.

2- Yalnız çocuğu olmayan veya evlat edinemeyen kişiler koruyucu aile olur.

Halihazırda birçok Koruyucu Ailenin biyolojik çocuğu da vardır. Bu aileler çeşitli nedenlerle yuvalarını, sofralarını ve kalplerini bir çocuğa daha açarlar.

3- Koruyucu Aile sistemine dahil olan çocuklar sadece hafta sonu aile yanında kalır.

Bu sisteme dahil olan çocuklar, koruyucu aile yanında, ailenin biyolojik çocuklarında olduğu gibi tam zamanlı olarak 7 gün 24 saat aileyle birlikte kalmaktadır. Genellikle koruyucu ailelik ile karıştılan, hafta sonu ve tatil günlerinde kurum müdürlüğü tarafından uygun bulunan çocukların isteyen ailelerin evinde misafir edildiği sistem ise Gönüllü Aile modelidir.

4- Koruyucu aile yanındaki çocuklar aileleriyle görüşmezler.

Kurum tarafından çocuğun biyolojik ailesiyle görüşmesinin uygun görüldüğü durumlarda çocuklar ailesi ile kurumun uygun gördüğü zaman aralıklarında görüşebilir.

5- Çocuğun biyolojik ailesi ile problem yaşanır.

Çocukların biyolojik aile ile görüşmesi kurum bünyesinden bir sosyal hizmet uzmanı eşliğinde gerçekleşmektedir. Bu görüşmelerin öncesi veya sonrasında koruyucu aileyle ilgili bilgiler, biyolojik aile ile paylaşılmaz. Koruyucu aile ve biyolojik aile bir araya getirilmez.

6- Yalnızca evliler koruyucu aile olabilir.

Evli ya da bekar herkes, aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu aile statüsüne kavuşabilir;

– TC vatandaşı iseniz

– Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

– 25-65 Yaşları arasındaysanız

– En az ilkokul mezunu iseniz

– Düzenli gelire sahipseniz

– Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz

Koruyucu aile olmak isteyen kişinin bekâr olduğu durumlarda, çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olmasına dikkat edilmektedir.

7- Koruyucu aileye yerleşen çocuk benim soyadımı alabilir.

Koruyucu aile modelinde, evlat edinmenin aksine, aile velayet hakkını almaz. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşırken, çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır. Evlat edinmede ise, çocuğun adı ve soyadı evlat edinen aile tarafından belirlenmektedir. Koruyucu aile ve evlat edinme oldukça farklı modellerdir.

8- Yalnızca zenginler koruyucu aile olur.

Koruyucu aile olmak için kalbinizdeki sevginin büyüklüğü yeterlidir. Koruyucu aile yanına yerleştirilen her çocuk için ailenin talep etmesi halinde devlet tarafından belirli miktarda düzenli ödeme yapılmaktadır.Bu ödemeler mevsim değişikliğindeki kıyafet ihtiyacı, okulların açılması nedeniyle kırtasiye ihtiyacı vb. durumlarda belli zamanlarda, düzenli ödemenin iki veya üç katı şeklinde yapılmaktadır.

9- Koruyucu aileye yerleşen çocuk sil baştan bir hayata başlayacak.

Koruyucu aileye yerleştirilen çocukların hayatında önemli bir değişim gerçekleşecektir. Ancak özellikle yaşça biraz daha büyük çocuklar iyi ve kötü deneyimlerini, aile yanına yerleşmeden önceki değerlerini de beraberlerinde getirebildikleri görülmesine rağmen, sevgi, ilgi ve uygun psiko-sosyal desteklerle çocukların hızla yeni yaşama uyum sağladığı görülmektedir.

10- Biyolojik çocuğum gibi sevemem.

Zamanla en az biyolojik çocuğunuz kadar seveceksiniz. Hatta biyolojik çocuğunuz varsa, ona gösterdiğiniz özeni ve pozitif ayrımı zaman zaman kıskanabilir bile.

Kısacası, desteklenen, sevilen her çocuk başarır. Bizlere de bunun getirdiği duygusal zenginleşme kalır 😉

***

Dilek Topateş Binbirçiçek

Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği

korev.org.tr