Bebeğin başından poposuna olan mesafesi 150 mm’ye, ağırlığı yaklaşık 230- 250 gram’a ulaşmıştır. Bu dönemde bebek dışarıdan gelen sesleri hissedebilmeye başlar.
Myelin tabakası: Bebeğinizin sinir hücrelerinin üzeri, “myelin” adı verilen madde ile kaplanır, bu madde sinirleri korur.
Kafatasının üzerinde saçlar görülebilir hale gelir.
Bebeğin damak yapısı ve diş taslakları oluşmaktadır. Süt dişleri tomurcuklanır. Birkaç günde kalıcı dişlerin tomurcukları süt dişlerinin arkasında oluşmaya başlar.
Rahim gelişir. Rahim, vajina ve tüpler yerlerine oturur.
Erkek bebekte ise genital organları rahatlıkla seçilebilir hale gelmiştir. Verniks örtüsü bedenini örter, krem tarzında koruyucu maddedir. Verniksin amacı bebeğinizin cildini sürekli olarak maruz kaldığı sıvı ortamdan korumaktır.
Bebeğinizin uyku ve uyanıklık pozisyonları yeni doğanla aynıdır. Uyumak için uygun pozisyonu vardır ve dinlendiği zamanlar görülebilir. Ultrason ile parmaklarına kadar ayrıntılı olarak bebek görülebilir.
Annenin karnı göbek deliğinin 1- 2 cm. altına kadar büyümüştür. Büyüyen rahim mideye baskı yapabilmektedir. Gebelik hormonunun mide boşalma zamanını uzatması da eklenince özellikle yemeğin fazla kaçırıldığı zamanlarda ve gece geç saatte yemek yiyip yatıldığında ağza acı su geldiği hissedilebilir. Reflü dediğimiz bu şikayeti azaltmanın yolu öğün sayısını arttırıp yemek miktarını azaltmak, gece yatmadan yemek yememek, uyku sırasında gövdenin üst yarısını hafif yükseltmektir. Bu önlemlere rağmen şikayetler azalmaz ise doktor tavsiyesi ile ilaç kullanılabilinir.
Gebelik gelişiminde 20. hafta
Normal gebelikte yolun yarısı geçilmiştir. Bebeğiniz 25-26 cm uzunluğunda ve ağırlığı 300 gram civarındadır.
Artık hızlı büyüme dönemi bitmiştir, bu dönemde orantısal olarak bebeğinizin büyümesi azalsa da kilo alımı giderek hızlanacaktır.
Beyin gelişir ve beynin ilgili bölümlerinde tat alma, koku alma, duyma ve görme sinirleri oluşur. Göz kapakları ara ara açılır, bebek göz kırpmaya başlar.
Bebek özellikle yüksek seslere karşı tepki vermeye başlar, mesela müzik sesini, annenin sesini duyabilir. Bebeğe müzik dinletmek, onunla konuşmak çok yararlı..
Kalbi güçlenerek büyür.
Anneden bağışıklık hücreleri plasenta yolu ile bebeğe geçer. Bu hücreler onu doğumdan sonraki 6 aya kadar korur.
Bacakları orantılı görünüme kavuşur. Kasların gelişimi ile bebek oynamaları daha güçlü olacaktır.
Kız bebekte yumurtalıklar ve rahim gelişmesini sürdürür, yumurtalıklarda yaklaşık olarak 6 milyon yumurta bulunur. Yalnızca bir milyonu doğumda kalırken diğerleri kaybolacaktır.
Rahim tam göbek deliği seviyesine ulaşmıştır. Anne adayının karnının orta hattında kahverengi bir çizgi belirebilir. Buna linea nigra denir, doğum sonrası geçecektir.
Göbek çukuru rahmin basısı nedeni ile silinmeye başlar. Annenin bebeğin oynamasını hissetmesi ilk gebeliklerde 20. -21. haftaları bulabilir. Daha sonraki gebeliklerde ise 16.-18. haftalar arasında olabilir. Bebeğin uyku periyodları 20 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Uyku sırasında bebek hareketleri belirgin olarak azalır. Uyku uyanıklık durumuna göre bebek genellikle saatte 10’dan fazla hareket yapar. Ancak bunlardan sadece yeterince güçlü olanları anne tarafından hissedilebilir.
İlk hamileliklerde nadiren de olsa hareketlerin hissedilmesi 22. gebelik haftasına kadar gecikebilir.
Büyüyen rahmin karında yaptığı gerilme sonucu karın cildinde kaşıntı hissi ortaya çıkabilir. Cilt nemlendiricileri ile masaj yapmak, bol su içme şikayetin azalmasına yardımcı olabilir.
20. ve 22. haftalar arasında bebeğin organ yapısı ve gelişiminin ayrıntılı olarak değerlendirildiği ultrasonografi ile muayenesi yaptırılmalıdır. Bu tetkiki tercihen riskli gebelikle ilgilenen hekimin yapması uygun olur.