BBOM, yani Başka Bir Okul Mümkün hareketi de artık Uzun Çorap’ta yazacak… İlk yazının konusu ise, BBOM’un çocuklara neler vadettiği… Okuyun, düşünün, sorgulayın, katılın, gerekiyorsa değiştirin, destek olun diye…
BBOM’un en büyük hedefi mutlu çocukların okulunu yaratmaktır; çocukluklarını doyasıya yaşayan mutlu çocukların…
BBOM Okulu zorlayıcı değildir, okulda çocuk özgürdür, seçme hakkına sahiptir. O gün canı derse girmek istemiyorsa vaktini kütüphanede, atölyelerde, bahçede geçirebilir. BBOM, çocukların yaratıcılığını öldürmez, tersine teşvik eder. Türkçe dersinde yazdıkları kompozisyonda el yazılarının güzelliği değil, hikâye ettikleri konudur önemli olan. Resim yaparken kullandıkları teknikten çok, hayal ettikleri imgedir ilgi çeken.
BBOM Okulunda çocuklar her dersi “başarmak”, sınavlardan 100’leri kapmak, eşe dosta “takdir-teşekkür” gösterisi yapmak zorunda hissetmezler kendilerini. Her biri kendi hızında öğrenir, kendi yetilerine göre gelişir. Yarışması, çelme takması gereken rakipleri yoktur okulda; birlikte öğrenmekten keyif aldıkları dostlukları vardır. Dersler arasında bağ kurmak hiç de zor değildir; matematiği müziğin içinde keşfeder, fizik kurallarını beden eğitiminin içinde özümser.
BBOM Okullarında çocuklar ne kendilerini dünyanın merkezine koyarlar, ne dış dünyadan kopuk, korunaklı duvarlar ardında yalnız bireyler olarak yetişirler. Mahallenin muhtarını, esnafını, başka okullara giden sokak arkadaşlarını tanırlar; onları da okul yaşamına katarlar. İçinde bulundukları çevrenin, kentin, dünyanın sorunlarına aşinadırlar. Daralan yeşil alanların, sorumsuzca tüketmenin, artan araç sayısının, kentin kültürel ve tarihsel dokusuna aykırı dokunuşların şehre kaybettirdiklerinin farkındadırlar. Çocuklar, bunları düzeltmeye önce kendi hayat pratiklerinden başlar, sonra çevrelerine yaygınlaştırır. Matematik dersinde havuz problemleri yerine daha az su tüketen sifonlar ve yağmur biriktirme projeleriyle uğraşır.
BBOM çocukları yaşamın hayal kırıklıklarına açık olduğunu bilir; ama bir o kadar onunla baş etme yetisine sahip, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını alarak bunları uygulamaya geçirebilen çocuklardır. Karşılarına çıkan problemlerle tek başlarına mücadele etmek yerine, kurdukları sağlam arkadaşlıklarla, ördükleri dayanışma ağıyla zorlukların üstesinden gelebileceklerini bilirler. Okulda katıldıkları Okul Meclisi, onlara birlikte karar vermeyi, sorumluluk almayı, üretmeyi ve hayallerini gerçekleştirecek taşları döşemeyi öğretmektedir çünkü.
BBOM çocukları eşitlikçidir. Ne birbirlerine, ne başkalarına karşı önyargı biriktirirler. Onların özel eğitime gereksinim duyan sınıf arkadaşları da vardır, üç kardeş bir odada sobayla ısınan arkadaşları da. Dünyanın kadın-erkek sınıflandırmasından ibaret olmadığının farkındadırlar; farklı tercihler onları korkutmaz. Değişik şiveli insanlar duyduklarında arkalarından fısıldaşmazlar. BBOM’da kızlar ve oğlanlar birlikte top oynar, birlikte sofra toplar. Büyükler küçüklere ayakkabı bağlamayı öğretirken, küçükler büyüklere masallarını anlatır. BBOM’da hayat hep birlikte inşa edilirken, her çocuk kendini var etmeyi öğrenir.