Pek çok yetişkin sizlerin Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler ile ilgili görüşleriniz olduğunun ve bu görüşlerinizi ifade etme hakkınız olduğunun farkında da değil, buna alışık da değil. Hükümet ve devlet idaresi de yetişkinlerce yapıldığından sizlerin eylemlerde ve alanda bulunmanızı kolayca anlamalarını beklemeyin. Oy hakkınız olmasa da, yetişkinler alışık olmasa da siz ve sizin gibi pek çok arkadaşınız, günlerdir Türkiye’nin pek çok yerinde süren protestolarda kendilerini, kendilerine özgü pek çok sebeple ve yöntemle ifade ediyor. Hükümet ve devlet ise uluslararası sözleşmelere ve yasalara aykırı bir biçimde bu protestolara şiddetle, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi ile cevap veriyor. Yetişkinlerin protesto haklarını görmezden gelenler ne yazık ki sizleri hiç dikkate almıyorlar.
Bu çok haksız ve aptalca ve Küçük Prens’in de dediği gibi biliyoruz ki “Büyükler hiçbir şeyi kendiliklerinden anlamıyorlar. Onlara hep bir şeyleri açıklamak zorunda olmak çocuklar için çok sıkıcı.”
Sevgili arkadaşlar,
Maalesef bu basit gerçeği büyüklere anlatma görevi yine size düşüyor. Bu konuda sizden öncelikle anlayış ve sabır bekliyoruz. Ayrıca protesto gösterilerine katılırken, yetişkinlerin size karşı göstermekten kaçındığı özeni sizin kendiniz için göstermenizi ve çok dikkatli olmanızı rica ediyoruz. Anayasal hakkınız olan protesto gösterilerine katılırken, polisin doğrudan hedefi olmaktan korunun. Gözaltına alındığınız taktirde çocuk olmaktan kaynaklı haklarınızı kullanmak için aşağıdaki uyarıları dikkate almanızı rica ediyoruz. Gündem Çocuk Derneği olarak her zaman yanınızdayız!
Gündem Çocuk Derneği
Gözaltına alınırsanız:
Endişelenmeyin, korkmayın!
Sizi gözaltına alan polise 18 yaşın altında olduğunuzu söyleyin.
Karakola götürülürken size kelepçe takmamalarını, bunun suç olduğunu söyleyin. Yine de takarlarsa direnmeyin ve bu durumu avukatınızla vereceğiniz ifadenizde dile getirin. Polise ifade vermeyin ve avukatla görüşmek istediğinizi söyleyin. Unutmayın her zaman susma hakkınız vardır. Avukat desteği almak ücretsizdir ve sizin hakkınızdır. Yakalandığınız saati avukatınıza bildirin. Gözaltındayken temel ihtiyaçlarınızın(yemek, tuvalet.vb) karşılanması hakkınızdır. Avukatınızla görüşmeden önce asla, hiçbir şeye imza atmayın. Ailenizin bilmesini istemiyor olsanız da avukatınız size yardımcı olacaktır.
Ankara için Adli Yardım Hattı: 0 312 416 72 26
İstanbul Adli Yardım Hattı: 0 212 251 63 25 (Dahili 148-150-163-201)
İzmir Adli Yardım Hattı: 0 232 463 00 14 (Dahili 127-143)
(Yukarıdaki telefonlara ulaşamazsanız, acil durumlar için: 0 536 956 64 26)